De meeste Nederlanders schatten de kosten van een uitvaart te laag in!

Een flink deel van de Nederlandse bevolking met een uitvaartverzekering, heeft geen idee welke uitvaart verzekering zij hebben. Ook hebben ze geen idee of de verzekering de kosten van hun uitvaart zal dekken. Daarnaast zijn veel Nederlanders niet op de hoogte van wat de gemiddelde kosten van een uitvaart zijn. De gemiddelde uitvaartkosten zijn zo’n 7.500 euro, maar mensen schatten de kosten op circa 6.000 euro.

Niet- of onderverzekerd
Zo’n 70% van de Nederlandse bevolking, heeft een uitvaartverzekering. Het Nibud constateert dat van deze groep:

  • 45 procent onvoldoende is verzekerd voor de kosten van een complete uitvaart.
  • 20 procent zich voor een bedrag tot 5.000 euro heeft verzekerd
  • 25 procent zich heeft verzekerd voor een bedrag tussen 5.000 en 7.500 euro.

Een flink aantal verzekerden heeft geen idee voor welk bedrag de uitvaartverzekering wordt gedekt. Van de mensen die geen uitvaartverzekering hebben, denkt bijna 25% genoeg geld na te laten voor een uitvaart.

Mensen die een begrafenis willen, schatten de kosten van de eigen uitvaart hoger in dan mensen die gecremeerd willen worden, 6.900 euro tegenover 6.100 euro. Beide groepen maken desondanks een te lage inschatting van de kosten.

Geen geld
Uit het Nibud-onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de Nederlanders geen vermogen (eigen geld, buffer of spaargeld) hoger dan een bedrag van 5.000 euro heeft. Dit zijn zowel mensen mét als mensen zonder uitvaartverzekering. Dit betekent dat minimaal de helft van de niet-verzekerden en waarschijnlijk een groot deel van de mensen die onderverzekerd zijn, niet genoeg geld hebben voor de uitvaart. 

Veel mensen hebben op dit moment geen geld om een uitvaart van 7.500 euro te kunnen financieren. Ze hebben geen eigen geld, geen geld van nabestaanden en kunnen dit bedrag ook niet uit een verzekering halen.

(Bron: Persbericht NIBUD)

Uitvaart kan al vanaf € 1.350 euro i.p.v. € 7.500 euro
Het lijkt er op dat NIBUD in het bovenstaande persbericht geen rekening heeft gehouden met het feit dat families online veel goedkoper een uitvaart kunnen regelen. Zo kunnen nabestaanden op www.budgetbegrafenis.nl al vanaf 1.850 een eenvoudige begrafenis regelen inclusief graf. Voor een goedkope crematie (al vanaf 1.350 euro) kunnen nabestaanden kijken op www.budgetcrematie.nl.

2018-04-18T13:22:39+00:00